Wat is longfysiotherapie?

Dit is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie gericht  op ziekten aan de longen, zoals COPD en astma, sarcoïdose en longfibrose. Verreweg de meeste patiënten vallen in de categorie COPD.

Wat is COPD?

COPD (chronic obstructive pulmonair disease) is de verzamelnaam voor longemfyseem, chronische bronchitis en astma. COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de longen. Deze begint vaak met extra slijmvorming, waardoor de longfunctie kan afnemen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen de kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen, waardoor de longen minder rekbaar worden. 

De belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken; dit veroorzaakt een aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een slechte omgeving, bijvoorbeeld met veel metaal- en steenstofdeeltjes in de lucht, kan ook tot ontstekingen leiden. De beschadiging van het slijmvlies treedt geleidelijk op waardoor de klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Soms ook speelt erfelijkheid een rol.

De meest voorkomende klachten van longaandoeningen zijn:

  • Hoesten
  • Slijm productie/opgeven
  • Piepende of reutelende ademhaling
  • Kortademigheid (bij inspanning)

Waarom een beweegprogramma volgen?

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken dat het beter is om lichamelijke inspanning te vermijden om zo uw benauwdheid te verminderen, maar juist het tegenovergestelde is waar! Als u COPD heeft is het extra belangrijk dat u beweegt. Door minder te bewegen zullen uw klachten juist toenemen, door afname van conditie en kracht. En zullen uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht!

Om u te helpen in beweging te komen en te blijven en hierdoor u conditie en kracht te optimaliseren is het beweegprogramma ontwikkeld. We werken samen met het longrevalidatiecentrum Revant in Breda. Van hieruit is een ketenzorg opgestart voor longpatiënten uit deze regio. In Dongen werken we samen met huisartsen en praktijkondersteuners, longverpleegkundigen en diëtistes.

Werkwijze

De gespecialiseerde longfysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u een programma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidig inspanningsvermogen is en welke beperkingen u nog meer ervaart. Het trainingsprogramma vindt plaats in kleine groepjes (tot 4 personen) met andere longpatiënten, zodat u elkaar kunt steunen en stimuleren en ervaringen kunt uitwisselen.

Vergoeding en verwijzing.
Zowel uw huisarts als longarts kunnen u adviseren over deze longrevalidatie en u  hiervoor verwijzen. Indien uw longfunctietest  lager dan 70% scoort en u in minimaal Gold-fase 2 zit, wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Wel zullen de eerste 20 behandelingen uit uw aanvullende verzekering moeten komen of via een eigen bijdrage.  Informeer bij onze praktijk of kijk op www.longfonds.nl.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Neem contact op met Fysiotherapie Beljaart - Fysiotherapie Dongen