Éérste Diabetes Café Dongen

Zaterdag 23 Maart is het allereerste Diabetes café in Dongen van 14.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom om aan te sluiten in de Cammeleur.
 
Initiatiefnemer is Esther Lonis, al jarenlang trouwe patiënt in onze praktijk! Esther kreeg zelf de diagnose Diabetes tijdens haar zwangerschap. Esther verteld:

Diagnose: Diabetes!

‘Je hebt zwangerschapdiabetes en moet per direct insuline gaan spuiten. We verwachten je vanmiddag op de poli voor informatie en instructies hierover.’

En daarmee stond mijn leven op zijn kop. Zwangerschapsdiabetes, insuline spuiten?

Verloren

De eerste dagen waren een roes. Ik kreeg zoveel informatie dat ik het niet kon verwerken, mijn bovenbenen werden blauw en beurs van het vele spuiten en mijn vingertoppen deden zeer van het prikken voor controles. En ondertussen kon ik alleen maar huilen. Al 15 jaar vocht ik tegen overgewicht, ik had allerlei diëten gevolgd en was met hulp van een diëtiste 18 kilo afgevallen voor ik zwanger werd.

En nu was het voorbij, ik had verloren. Verloren van de diabetes.

Eenzaam

Na de bevalling bleek ik bij de 3% van de vrouwen te horen, bij wie de zwangerschapsdiabetes niet verdwijnt. Ik kreeg enorm veel steun van mensen om me heen, maar niemand van hen moest er zèlf mee dealen. En ondanks al die steun voelde dat soms best eenzaam.

Ineens was daar een wandelgroep van de Nationale Diabetes Challenge. Iedere week wandelen met lotgenoten. Wat een verademing! Wat leerde ik veel van hen, wat had ik een lol en wat leek het ‘vreselijke lot van diabetes’ ineens wat lichter.

Op zoek naar lotgenotencontact

Inmiddels zijn we ruim 8 jaar verder en ben ik terugverhuisd naar Dongen.
Van mijn wandelgroep moest ik afscheid nemen, en hier in Dongen zijn geen groepen helaas.
Enkele jaren zocht ik naar een manier om weer regelmatig lotgenotencontact in de buurt te krijgen. Ik deed mee aan het COOL lifestyle programma van De Vennen, maar leerde geen andere diabetici kennen. Ik volgde het programma van Keer Diabetes 2 Om (KD2O) en leerde daar uiteraard wèl andere diabetici kennen, maar die anderen woonden niet in de buurt. Na afloop van het programma miste iedereen het uitwisselen van verhalen, ervaring, recepten en vooral de herkenning van waar je tegenaan loopt.

Doordat ik regelmatig blessures heb, kom ik vaak bij Fysiotherapie Beljaart. Brechje, die mij in die periode behandelde, volgde mijn diabetesproces met belangstelling. Ze zag mijn enthousiasme over Keer Diabetes 2 Om en het lotgenotencontact. We hadden het er vaak over, ze hoorde ook in ander verband vaak dat lotgenotencontact zo fijn was.

Het Dongense Diabetes Café

Langzaam begon er een idee te borrelen. Waarom zou ik niet zèlf een lotgenotencontactgroep opzetten? Ik begon af te tasten in mijn omgeving. Ik sprak erover met mijn diabetesverpleegkundige, met ‘mijn’ KD2O groep. De reacties waren positief.  En daarom gaat het er nu van komen!

Op zaterdag 23 maart organiseer ik tussen 14u en 16u het eerste Dongense Diabetes Café in Grand Café de Cammeleur. Heb jij diabetes of pré-diabetes, en zou je graag eens willen sparren met een lotgenoot? Kom dan aanschuiven aan de grote stamtafel. Heel graag tot dan!

groetjes,

Esther

Recent Posts