Wat zijn etalagebenen?

Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Als u sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof. De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de benen. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. De klachten nemen dan weer af.

De pijn die optreedt tijdens het lopen kan uw dagelijks leven behoorlijk verstoren, zowel thuis, op het werk, als in uw sociale contacten. Bovendien vermindert uw conditie als u door de klachten te weinig beweegt.
Doordat het lopen pijn gaat doen, gaat u op een andere geforceerde manier lopen. Als de aandoening langer bestaat kunt u ook last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Wondjes aan been of voet genezen minder goed en gaan soms zweren. Heeft u klachten zoals hierboven beschreven doe er dan iets aan!
Als u denkt dat u last heeft van etalagebenen, dan is het goed om uw huisarts te raadplegen, die u kan doorsturen naar de vaatchirurg. Uitgebreid onderzoek wijst uit of er sprake is van vaatproblematiek en welke behandeling hiervoor nodig is. Vaak wordt u doorverwezen voor gespecialiseerde looptherapie.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De effectiviteit van looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut is wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Onze praktijk is aangesloten bij ClaudicatioNet. Etalagebenen.nl is de site voor patiënten met claudicatio intermittens, ook wel “etalagebenen” genoemd. Etalagebenen.nl is onderdeel van ClaudicatioNet, een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland.

Wat kunnen wij voor u doen?

Als u zich bij ons meldt bespreken we uw klachten uitgebreid. Uw maximale loopafstand en conditie wordt vastgesteld door een test op de loopband. Vervolgens stellen wij samen met u een persoonlijk trainingsschema op. Tijdens de trainingsperiode doet u regelmatig de looptest opnieuw om uw vorderingen bij te houden. Het behandelverslag wordt gerapporteerd naar uw behandelend specialist.

De training richt zich op het verbeteren van uw looptechniek, het vergroten van de maximale loopafstand, het verbeteren van spierkracht en conditie. De eerste weken begeleiden wij u zeer intensief. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Het blijft belangrijk dat u elke dag veel beweegt en meerdere keren per dag loopt zoals u tijdens de training hebt geleerd. Daarnaast is een gezonde leefstijl zeer belangrijk.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wat voor hart- en vaatziekten in het algemeen geldt, gaat ook op voor etalagebenen. De grootste risicofactoren zijn:

  • Roken
  • Een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of suikerziekte
  • Overgewicht
  • Te weinig beweging
  • Familiehistorie. Soms zit het in de familie

Meerdere risicofactoren versterken elkaar.

Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht:

  • Gesuperviceerde looptherapie

Onze therapeuten zijn aangesloten bij het Chronisch ZorgNet.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Neem contact op met Fysiotherapie Beljaart - Fysiotherapie Dongen