Wat is fysiotherapie?

De fysiotherapeut is de specialist in beweging. Fysiotherapie is er op gericht u zo goed mogelijk te laten bewegen.

Het menselijk bewegingsapparaat is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen.
Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging. Bij ons kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, stress, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt.
Wij adviseren, behandelen en begeleiden u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten.

Wat doet de fysiotherapeut?

Afhankelijk van uw situatie komt u naar de praktijk. Indien nodig behandelen we bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer.

De eerste afspraak is bedoeld om een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten te krijgen, door u eerst vragen te stellen en te onderzoeken. Op basis daarvan stellen we samen met u een behandelplan op. Dit is maatwerk. We werken met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage of tape-technieken.
Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam.

De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is.

Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut is erg belangrijk om uw behandeling te doen slagen.

Samen werken aan herstel

Klik hier voor al onze specialisaties

Voor meer informatie over chronische aandoeningen zie www.fysiovergoeding.nl

Neem contact op met Fysiotherapie Beljaart - Fysiotherapie Dongen