Wat is COPD?

COPD is de verzamelnaam voor longemfyseem, chronische bronchitis en astma. COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de longen. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen de kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen, waardoor de longen minder rekbaar worden.

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken, dit veroorzaakt een aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een slechte omgeving, bijvoorbeeld met veel metaal- en steenstofdeeltjes in de lucht, kan ook tot ontstekingen leiden. De beschadiging van het slijmvlies treedt geleidelijk op waardoor de klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Soms ook speelt erfelijkheid een rol.

Klachten:

  • Hoesten
  • Slijm opgeven
  • Piepende ademhaling
  • Kortademigheid bij inspanning

Waarom een beweegprogramma volgen?

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken, dat het beter is om lichamelijke inspanning te vermijden om zo uw benauwdheid te verminderen, maar juist het tegenovergestelde is waar! Als u COPD heeft is het extra belangrijk, dat u beweegt. Door minder te bewegen zullen uw klachten juist toenemen en zullen uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht!

Om u te helpen in beweging te komen en te blijven is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. Wij werken samen met het longrevalidatiecentrum “Schoondonk”, Breda. Hier is een ketenzorg opgestart voor COPD- patiënten uit deze regio.

Werkwijze

De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u een programma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidig inspanningsvermogen is en welke beperkingen u nog meer ervaart. Bij tussentijdse evaluaties  zal de fysiotherapeut u opnieuw testen en de resultaten en de voortgang met u bespreken. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met de fysiotherapeut. Het trainingsprogramma vindt plaats in kleine groepjes (tot 4 personen) met andere COPD- patiënten, zodat u elkaar kunt steunen en stimuleren en ervaringen kunt uitwisselen.

Zowel uw huisarts als longarts kunnen u adviseren over deze copd-revalidatie en u  hiervoor verwijzen. Indien uw longfunctietest een Tiffeneau-index < 60% scoort, wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer bij onze praktijk of kijk op www.fysiotherapie.nl of op www.astmafonds.nl.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Neem contact op