Hoofdpijn?

Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met hoofdpijn. Meestal gaat het om een onschuldige oorzaak. U kunt last hebben van verschillende soorten hoofdpijn. De meest bekende hoofdpijnsoorten zijn spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en middelen geïnduceerde hoofdpijn. Met de eerste twee kan een fysiotherapeut positief bijdragen aan herstel over verlichting van de klachten.

Symptomen van hoofdpijn

Spanningshoofdpijn begint meestal in de nekspieren en aan de achterkant van het hoofd. Het voelt dan alsof er een strakke band om uw hoofd zit. Het kan zijn dat harde geluiden en fel licht dan slecht te verdragen zijn. Migraine is een vorm van hoofdpijn die aanvalsgewijs komt. Meestal kunt u dan helemaal geen licht of geluid verdragen. U wilt zich het liefst in een zo donker mogelijke ruimte bevinden zonder licht en geluid. Een migraine aanval kan tot 72 uur duren. Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm. Meestal bevindt de pijn zich aan een kant van het hoofd en kan erg hevig zijn.

Oorzaak van hoofdpijn

Daar waar spieren of gewrichten in het hoofd-hals-gebied een rol spelen bij het ontstaan of onderhouden van de hoofdpijn kan de fysiotherapeut een rol spelen denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Verminderde mobiliteit van (een deel van) de nek
  • Spanning in spieren die aanhechten onder aan de schedel, achter de oren of de kaak
  • Overdag of nachtelijk klemmen van de kaken op elkaar
  • Langdurige spanning/ stress
  • Langdurig in dezelfde of geforceerde houding verblijven
  • Hoofdpijn na trauma waarbij de nek betrokken is (bijvoorbeeld whiplash)

Daarnaast is het goed om na te gaan of u langdurig pijnstillers gebruik, veel suikers of cafeïne (meer dan 5 koppen koffie per dag). In sommige gevallen kan het aanpassen van deze gedragingen al schelen in de mate en ernst van hoofdpijn.

Blijven klachten aanhouden?

Hoofdpijn kan erg vervelend zijn, maar is behandelbaar. Onze therapeuten helpen u graag bij het verminderen/verhelpen van hoofdpijn. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht. Dit wordt gedaan door middel van verschillende onderzoeken en testen. De onderzoeken zijn gericht op het vinden van de oorzaak van de klachten. Nadat uw klachten in kaart zijn gebracht, zal de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk behandelplan opstellen.

Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht:

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Neem contact op