Hooikoorts

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts; circa 20% van de bevolking.
Meestal beginnen de klachten in het voorjaar door het stuifmeel van bomen, grassen en
planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij
mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een
soort overreactie van het afweermechanisme. Histamine komt vrij in het lichaam en dit
veroorzaakt de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts zoals;
• Loopneus/verstopte neus
• Jeukende ogen en verhemelte
• Niesbuien, hoesten
• Benauwdheid
• Koortsig gevoel

 Wat is hooikoorts en wat kunt u eraan doen?

Hooikoorts is een vervelende reactie van uw lichaam op onschadelijke pollen. In de medische wereld wordt hooikoorts ook wel rhinitis genoemd en ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft hier mee te maken. Naarmate het gras begint te groeien, zijn de zakdoekjes niet aan te slepen. U snottert wat af, voelt zich benauwd en uw ogen gaan tranen en prikken. Wat is het nu eigenlijk en wat kunt u er zelf tegen doen? Lees hier meer tips om je hooikoortsklachten te verminderen.

Wat is hooikoorts?

Als u hooikoorts heeft, betekent het dat u allergisch bent voor het stuifmeel van één of meerdere soorten grassen, planten en/of bomen. Hooikoortspatiënten hebben in de maanden april tot en met augustus hier het meeste last van, omdat in deze maanden de meeste pollen in de lucht zitten.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Eerder hebben we al geconcludeerd dat hooikoorts ontstaat door pollen. Wat interessant is, is om te bespreken wat er precies in het lichaam gebeurt en welke factoren nog meer een rol spelen:

Histamine. Bij hooikoorts is uw lichaam in de war en ziet een onschadelijke pol als schadelijk. Deze allergische reactie ontstaat doordat de stof histamine in actie komt om de ‘schadelijke stoffen’ uit uw lichaam te krijgen. Histamine zorgt ervoor dat uw bloedvaten verwijden waardoor uw slijmvliezen meer slijm produceren.

Erfelijkheid. Als uw ouders hooikoorts hebben, is de kans groot dat u het ook krijgt. Heeft u aanleg, dan kan het ook zo zijn dat uw slijmvlies door de jaren heen gevoeliger wordt. Hooikoortsklachten beginnen meestal tussen het 10e en 30e levensjaar.

Omgeving en weer. Omdat hooikoorts door verspreiding van pollen ontstaat, hebben weersomstandigheden ook een hand hierin. Als het warm, droog en winderig is, zitten er vaak meer pollen in de lucht. Bij regen worden de pollen weggespoeld en heeft u aanzienlijk minder klachten.

Wist u dat u ook zelf kunt tapen bij hooikoorts?

Wist u dat Medical taping kan helpen bij uw hooikoortsklachten?

Wist u dat u ook zelf kunt tapen bij hooikoorts?

Klik hier om de instructievideo te openen hoe u zelf medical taping hooikoorts kunt toepassen

U kunt in onze praktijk een rol curetape aanschaffen. Voor de tarieven neem contact op met de praktijk.

Wilt u liever dat de fysiotherapeut de hooikoortstape aanbrengt, neem dan contact op met onze praktijk en wij helpen u verder.

Klik hier om de volledige brochure over medical taping bij hooikoorts te lezen.

Neem contact op