Knie- en heupartrose
GOED NIEUWS VOOR MENSEN MET SLIJTAGEKLACHTEN VAN DE HEUP EN/OF KNIE!
Vanaf 1 januari 2018 komen behandelingen voor artrose aan de heup of knie in het basispakket. Dit betekent dat bij u met slijtageklachten van de heup en/of knie 12 behandelingen per kalenderjaar heeft om hieraan geholpen te kunnen worden. Deze behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor is wel een verwijzing van huisarts of specialist nodig. Let op, deze tellen wel mee voor uw eigen risico!
Artrose, ook wel bekend als slijtage, kenmerkt zich door het verlies van kraakbeen. Het verlies van kraakbeen gaat langzaam en wordt steeds wat erger. Kraakbeen komt voor in de gewrichten van onder andere de heupen en de knieën en heeft meerdere functies:
- Het vangt de druk in het gewricht op en verdeelt dit over het gehele gewricht
- Het zorgt ervoor dat de botten soepel langs en met elkaar kunnen bewegen
- Het zorgt voor een mate van stabiliteit in het gewricht
In Nederland heeft 24,5 op de 1000 mannen en 42,7 op 1000 vrouwen(!) heup- en/of knieartrose. Waarbij knieartrose vaker voorkomt dan heupartrose. Dit betekent niet dat iedereen met artrose hier ook direct last van heeft: de ernst van de slijtageklachten zegt weinig over de klachten die worden ervaren.
De een heeft veel klachten bij een lichte vorm van artrose, terwijl de ander bij een vergevorderde vorm van artrose weinig klachten heeft. Factoren die hier invloed op hebben zijn onder andere: levensstijl, BMI, spierkracht, leeftijd en mentale fitheid.
De oorzaak van artrose is in de meeste gevallen ouderdom maar kan vervroegd optreden indien u eerdere (ernstige) blessures hebt gehad, zoals een breuk. Wel zijn er verschillende risicofactoren die de kans op artrose laten toenemen. Hieronder vallen onder andere: een hogere leeftijd, vrouwelijk geslacht, hoog BMI, het uitvoeren van zwaar lichamelijk werk en artrose in de familie.
Symptomen
De klachten bij artrose aan de heup en/of knie kunnen per persoon wisselend zijn, over het algemeen zijn de meest voorkomende klachten:
- pijn rond het gewricht (lies, lage rug, voor/zijkant heup (bij heupartrose) )
- het gevoel van stijfheid, vooral in de ochtend en/of starten van een beweging.
- afname van spierkracht
- instabiliteit (bij knieartrose)
- crepitaties (kraken of knisperen van het gewricht)
- soms ontsteking in het gewricht
Het gevolg van deze symptomen kan zijn dat er achteruitgang plaatsvindt van het dagelijks functioneren. U krijgt meer moeite met de dagelijkse bezigheden, of kunt deze misschien zelfs helemaal niet meer doen.
Wat kunt u er aan doen?
Veel! En aan de andere kant weinig. Artrose zelf is een progressieve aandoening, wat betekent dat het langzaam erger wordt. Aan de andere kant zoals hierboven beschreven, zijn er genoeg factoren die aangepakt kunnen worden om de klachten te (kunnen) verminderen.
Wandelen, fietsen, fitnessen, en ga zo maar verder hebben positieve invloed op de klachten. Kortom, zorg dat u in beweging komt. Dit zorgt ervoor dat u uw spieren belast, waardoor ze sterk blijven of sterker worden.
Wilt u artrose klachten aanpakken, dan kan Fysiotherapie Beljaart u helpen bij:
- Het doseren van belasting
- Het uitzoeken van de juiste vorm van belasting.
- Het versterken van de beenspieren.
- Het verbeteren van de stabiliteit.
- Het adviseren over wat u beter wel en niet kan doen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het gericht aanpakken van slijtageklachten met het aansterken van de spieren rondom de knie en heup, de stijfheid en pijn vermindert en hiermee het dagelijks functioneren verbetert.
Tijdens de eerste behandeling zullen wij uw instapniveau bepalen en zal er aan de hand hiervan oefeningen worden uitgezet, waarna deze onder begeleiding worden uitgebouwd. Natuurlijk wordt er ook samen gekeken naar doelen die voor u belangrijk zijn.
Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht:
- Fysiotherapie
- Ouderen en fysiotherapie
- Medische fitness