Kniepijn

De knie is een erg complex gewricht. Het zorgt ervoor dat wij veel van onze bewegingen kunnen doen. Wanneer de knie te veel belast wordt kan dat voor pijnklachten zorgen. Soms straalt de pijn naar het bovenbeen of onderbeen, maar kan zelfs uitstralen tot de heup of de lies. Door kniepijn kunt u belemmerd worden in uw dagelijkse werkzaamheden, zoals werken of sporten.

Symptomen van kniepijn

Kniepijn kan gepaard gaan met verschillende soorten pijn. U kunt namelijk pijn hebben aan de voorkant van de knie. Deze pijn heeft te maken met uw knieschijf. Ook kunt u last hebben van pijn in uw knie of aan de achterkant van uw knie. De pijn kan constant aanwezig zijn en kan door lopen, rennen, fietsen erger worden. Tevens kunt u pijn ervaren na het wakker worden en de knie kan erg stijf aanvoelen.

Oorzaken van kniepijn

Pijn aan de knie kan verschillende oorzaken hebben. Het hoeft niet altijd om overbelasting van de knie te gaan, soms kan het ook een medische oorzaak hebben. Veelvoorkomende oorzaken van kniepijn zijn:

  • Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie.
  • Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
  • Gebroken bot, door een ongeluk of val
  • Ontsteking in de knie.
  • Slijtage, door overbelasting van de knie kan het kraakbeen slijten ( arthrose).

Bij het ervaren van pijnklachten aan de knie is het belangrijk om te blijven bewegen, om te voorkomen dat uw spieren rondom het kniegewricht verslappen.

Blijven klachten aanhouden?

Wanneer u knieklachten blijft aanhouden, helpen onze therapeuten u graag bij het verminderen of verhelpen van uw klachten. Tijdens de eerste afspraak wordt de oorzaak van uw klachten in kaart gebracht, door middel van een onderzoek. Vervolgens wordt er gekeken naar de behandelmethode dat geschikt is voor uw klachten en worden doelen geformuleerd. Tot slot wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Behandeling na een knieoperatie?
Revalideren  na een knieoperatie is belangrijk om tot een optimaal herstel te komen. De meest eenvoudige  knieoperatie is een kijkoperatie ( athroscopie). Hierbij kunnen onregelmatigheden in een gewricht verwijderd worden  ( meniscus, losse kraakbeenfragmenten) of een knieband ( kruisbanden) gehecht of vervangen ( plastiek)worden. Als de knie versleten is kan een nieuwe knie ( prothese) geplaats worden.

Sinds januari 2018 wordt behandeling van kniearthrose vergoed uit de basisverzekering. Een verwijzing van huisarts of specialist is hierbij wel noodzakelijk.

Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht:

Neem contact op met Fysiotherapie Beljaart - Fysiotherapie Dongen