Lymfedrainage bij oedeem

By
 In nieuws

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht en bevindt zich door heel het lichaam. Dit vocht zorgt voor vervoer van hormonen, zenuwprikkels en bacteriën maar ook voor opbouw/afbraak van cellen en zuurstof. Dit proces wordt de waterhuishouding genoemd. Een goede waterhuishouding zorgt ervoor dat uw lichaam in goede conditie is. Het lymfestelsel zorgt hiervoor en is een natuurlijke functie van ons lichaam. Door stress, een ongeval of ziekte kan deze functie echter verstoord worden en ontstaat er een vochtophoping (oedeem). Lymfedrainage kan u hierbij helpen.

Wat is oedeem?

Oedeem is het Griekse woord voor zwelling en is een abnormale ophoping van vocht. Deze vochtophoping ontstaat, om wat voor reden dan ook, op een plaats die niet kan worden afgevoerd door de waterhuishouding. Aan de buitenkant van het lichaam is de vochtophoping zichtbaar wat lijkt op een zwelling. U kunt hier een putje in drukken met uw vinger.

Hoe ontstaat oedeem?

Oedeem kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen. De rechterhelft van het hart heeft niet voldoende pompkracht om het bloed naar de longen te pompen, waardoor het bloed minder krachtig stroomt. Dit heeft als gevolg dat het lichaamsvocht minder goed kan worden afgevoerd. Een andere oorzaak kan een verstopte ader zijn. Deze ader voert het vocht niet goed af omdat een bloedprop de bloedstroom afsluit, waarna het vocht zich ophoopt in deze ader. Daarnaast kan de oorzaak een vochtophoping zijn die niets met het hart te maken heeft, zoals een nieraandoening. Tot slot komt oedeem voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval. Samengevat zijn er zeer veel oorzaken voor oedeem te benoemen.

Lymfedrainage

Eerder benoemden we dat u de oedeem zelf kunt indrukken. Omdat het om vocht gaat wat zwellingen veroorzaakt die aan de buitenkant zichtbaar zijn, kunnen we met manuele lymfedrainage u hierbij helpen. Lymfebanen hebben eigen spiertjes die als een soort pomp werken. Door deze pompende werking wordt het vocht vooruit geduwd. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Hierdoor kan er meer vocht worden afgevoerd. Deze stimulatie zorgt ervoor dat het teveel aan vocht beter en/of sneller wordt afgevoerd door de lymfebanen. Deze massage is op het hele lichaam toe te passen met als doel de waterhuishouding te stimuleren en eventuele vochtophopingen op te heffen, de weerstand te verhogen en de stress te verlagen.

Recommended Posts