Monique Overdijk

Ik werk sinds april 2019 bij Fysiotherapie Beljaart. Als Psychosomatisch Fysiotherapeut richt ik mij op stressgerelateerde klachten en op  lichamelijke onvoldoende verklaarde klachten (SOLK), deze noem ik complexe klachten. Mijn ervaring in de fysiotherapie ligt in de eerstelijnspraktijk; sinds 2002 als Algemeen Fysiotherapeut en sinds 2011 als Psychosomatisch Fysiotherapeut.

 

Ik ben me vanuit de algemene fysiotherapie steeds verder gaan specialiseren in lichamelijke klachten waarbij ook psychologische en sociale factoren een rol spelen. In 2011 heb ik dan ook mijn opleiding Psychosomatische Fysiotherapie voltooid. In de jaren daarna heb ik veel kennis en ervaring kunnen opdoen in het behandelen van stressgerelateerde klachten en complexe klachten.

Stressgerelateerde klachten die ik veel behandel zijn hoofdpijn, hyperventilatie, angst en paniek. Van complexe klachten behandel ik veel chronisch pijnklachten, overbelasting en burnout. Deze complexe klachten zijn voor mij een uitdaging. Als er vanuit medisch onderzoek geen duidelijke oorzaak voor deze klachten gevonden kan worden, breng ik graag alle factoren in kaart die van invloed kunnen zijn. Uiteraard met als doel om te komen tot een goed behandelplan!

Mijn werkwijze kenmerk ik zelf als betrokken, praktisch en vriendelijk voor de patiënt. Ik werk vanuit het bio-psycho-sociaal model.

Binnen de psychosomatische behandeling gebruik ik, uiteraard afhankelijk van de klachten, diverse technieken. Dit varieert van ademhalingstechnieken bij hyperventilatie tot uitgebreide ontspanningsoefeningen, waaronder Autogene Training (Schultz) bij stressgerelateerde klachten. Ook vind ik Mindfulness keer op keer effectief. Lichaamsgerichte therapie combineer ik vaak met cognitieve therapie met name wanneer het herstel wordt belemmerd. Bij de meer complexere klachten gebruik ik bijvoorbeeld elementen uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), die ik combineer met veel praktische adviezen. Ook kies ik regelmatig voor Lichaamsgericht Mentalisatie Bevorderende Therapie. Een doelgerichte activerende therapie staat altijd voorop!