Ademhalingsproblemen

Ademhaling is een onmisbare component in het klachtenvrij kunnen bewegen. Het gebeurt vanzelf, zonder daarbij heel veel aandacht aan te moeten besteden. Tijdens inspanning, bijvoorbeeld fietsen, wandelen of rennen, versnelt de ademhaling om aan de verhoogde zuurstofvraag van het lichaam te voldoen. Als het niet meer vanzelfsprekend gaat, ontwikkelt men ademhalingsproblemen.

Symptomen van ademhalingsproblemen

Diverse symptomen kunnen erop wijzen, dat er sprake is van een probleem aangaande de ademhaling. De meest voorkomende zijn benauwdheid, veel slijm, snel kort van adem zijn, niet goed op adem kunnen komen. En ook duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd tijdens of na inspanning. Veel moeten hoesten,  een piepend geluid bij het ademen  of een droge mond zijn tevens symptomen van ademhalingsproblematiek.

Oorzaken van ademhalingsproblemen

Er kunnen veel zaken ten grondslag liggen aan ademhalingsproblemen. Het is daarom belangrijk alvorens een behandeling te starten gedegen onderzoek te doen naar deze problematiek. Enkele oorzaken kunnen zijn:

  • COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease)
  • (inspannings)-astma
  • (Langdurige) stress
  • Hyperventilatie
  • Verminderde bewegelijkheid van de ribben en aangrenzende ruggenwervels

Fysiotherapie kan in verschillende gevallen positieve invloed hebben op problemen met de ademhaling. Tijdens de eerste afspraak worden in klachten door middel van een lichamelijk onderzoek in kaart gebracht. Er wordt gezocht naar een oorzaak voor de klachten. Vervolgens worden er samen met u doelen en een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht:

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Neem contact op met Fysiotherapie Beljaart - Fysiotherapie Dongen