Sport is goed voor de kankerpatient

By
 In Uncategorized

Zo luidt de kop in BN de Stem van 15 juni 2019. 

“Vlak voor hun operatie moeten mensen met kanker vooral niet op bed gaan liggen. Flink sporten helpt hen om beter door de operatie te komen. Het bewijs is geleverd in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.”

Fittere patiënten komen beter door hun operatie. Er treden minder complicaties op zoals longontsteking. De opnameduur is beduidend korter. Het bewijs werd geleverd bij een kleine groep darmkankerpatiënten.

Het nut van bewegen, ook als je ziek bent, was al duidelijk. Niet alleen vóór een operatie, ook tijdens de medische behandeling van kanker draagt bewegen positief bij aan het herstelproces. 

Daarnaast is het zinvol om te sporten om spierkracht en conditie op te bouwen. Onder begeleiding van de gespecialiseerde oncologie fysiotherapeut wordt een programma op maat geboden. Er wordt een individueel trainingsschema opgesteld waarmee u, onder toezicht van deze fysiotherapeut, aan de slag kunt.

Tijdens de chemotherapie is het aan te raden om minimaal de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) aan te houden; 30 minuten per dag zelfstandig matig intensief bewegen. Meer bewegen is echter beter. Vooral krachttraining uit te voeren onder begeleiding heeft toegevoegde waarde. In onze praktijk vindt u beweegprogramma’s en gespecialiseerde oncologiefysiotherapeuten. 

Er zijn geen algemene redenen om terughoudend te zijn met training. Voordat u start met trainen is het desondanks verstandig dit eerst te bespreken met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. U kunt in het ziekenhuis waar u behandeld wordt, of aan uw huisarts, een verwijzing vragen.

Monique van Berkel & Sandra Vriezen hebben zich verder gespecialiseerd in fysiotherapie & oncologie

Recent Posts

Leave a Comment