Vochtophoping

Heeft u last van opgezwollen enkels, voeten, handen, gezicht of andere lichaamsdelen? Het kan zijn dat er een vochtophoping (oedeem) aanwezig is in deze opgezwollen lichaamsdelen. Deze ophoping ontstaat doordat het vocht op deze plekken niet via de bloedsomloop afgevoerd kan worden. Door het vocht dat u vasthoudt kan het zijn dat u meer gaat wegen. Vochtophoping komt meestal zomers voor.

Symptomen van vochtophoping

Ophoping van vocht kan op veel lichaamsdelen ontstaan. Een bekend symptoom hierbij is gewichtstoename. Doordat uw lichaam vocht vasthoudt wordt u zwaarder. Een ander symptoom is dat er een drukplek ontstaat als u op de gezwollen plek drukt.

Oorzaak van vochtophoping

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor zorgen dat uw lichaam vocht vasthoudt. Meest voorkomende oorzaken van vochtophoping zijn:

  • Zwangerschaps
  • Warm weer
  • Vocht wordt niet goed afgevoerd door de aderen
  • Menstruatie
  • Gebruik van de anticonceptiepil

Wanneer u last heeft van oedeem, is het belangrijk dat u voldoende water drinkt en beweegt. Dit zorgt voor een betere vochtafvoer van de aderen. Tevens moet u letten op wat u eet, te veel zout kan namelijk ook een boosdoener zijn, dus wees zuinig met zout en gekruid eten.

Blijven klachten aanhouden?

Heeft u hier regelmatig last van? Dan kan oedeemtherapie een oplossing bieden. De therapie zorgt ervoor dat het vocht naar delen van het lichaam wordt gemasseerd waar het beter afgevoerd wordt. Vervolgens wordt er getapet of gezwagteld om het resultaat te behouden. Het resultaat hiervan is dat het vocht beter afgevoerd wordt en dat u beter kunt bewegen

Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht:

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Neem contact op